/
/
Ελαιόλαδο και Διατροφή

διατροφική αξία

Η Μεσογειακή διατροφή, που έχει τις ρίζες της στην κρητική διατροφή του 1960, αποτελεί ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, που περιλαμβάνει τα κοινά βασικά τρόφιμα των ανθρώπων που ζουν στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Το 2020, η Μεσογειακή διατροφή αξιολογήθηκε ως η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο για 3η συνεχόμενη χρονιά από το U.S. News & World Report. Βασικό συστατικό αυτής της διατροφής αποτελεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Υπάρχουν σημαντικές έρευνες που μας προσφέρουν στοιχεία για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην καθημερινή μας διατροφή.

Η κατανάλωση πάνω από μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.

 

Κατά το μαγείρεμα, το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου, της μαργαρίνης και άλλων ειδών λίπους.

Αντικαθιστώντας στη διατροφή μας τα κορεσμένα λιπαρά από ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαϊκό οξύ, συμβάλλουμε στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, ενώ οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος.

Πηγή: American Heart Association Ισχυρισμοί υγείας (σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ε. αριθμ. 432/2012)

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει τη βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης.