Επιλέξτε γλώσσα

Το ελαιοτριβείο

Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου

Το ελαιοτριβείο της Terra Creta είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη και η πλειοψηφία των καινούργιων μηχανημάτων του, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κρήτη. Τα περισσότερα από τα τμήματά του σχεδιάστηκαν με βάση την εμπειρία της ομάδας της Terra Creta . Το να δημιουργήσεις το ιδανικό ελαιοτριβείο είναι ένα κατόρθωμα από μόνο του καθώς μπορεί κάποιος να αλέσει τον ίδιο καρπό σε δύο διαφορετικά ελαιοτριβεία και ανάλογα με τα μηχανήματα και τη διαδικασία που θα χρησιμοποιηθούν να πετύχει τελείως διαφορετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Επίσης στην Terra Creta όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιμόλυνση ή αλλοίωση του ελαιολάδου είτε στην υφή είτε στη γεύση.  

Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου είναι και απλή και φυσική. Tο μοναδικό, τεχνολογικά προηγμένο ελαιοτριβείο της Terra Creta, μπορεί να αλέσει ελιές μέσα σε 45΄από τη στιγμή της παραλαβής τους. Εμείς δεν προσθέτουμε τίποτα. Η φύση μας παρέχει ότι είναι απαραίτητο. Καθώς οι ελιές αλέθονται την ίδια μέρα που συλλέγονται, το λάδι παραμένει χαμηλό σε οξύτητα και διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του και τη χαρακτηριστική γεύση του. Το ελαιόλαδο είναι απλώς ο χυμός του φρούτου, και όπως όλοι οι χυμοί φρούτων είναι πολύ υγιεινός χάρη στα πλούσια θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.

 1. Οι ελιές συλλέγονται στους αγρούς και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο όπου αναλύουμε την ποιότητα και την ποσότητά τους. Το εργαστήριο της Terra Creta που είναι εγκατεστημένο στο εργοστάσιο παίρνει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από κάθε κλαδί ελιάς και χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο λογισμικό για να ελέγχει χαρακτηριστικά όπως οξύτητα, υπεροξείδια και την απόδοση του καρπού. H Terra Creta  έχει καθιερώσει αυτές  τις μοναδικές διαδικασίες για την κατάταξη της ποιότητας του καρπού τη στιγμή που φτάνει στο ελαιοτριβείο ώστε να μπορεί πιο εύκολα να εντοπίζει να διατηρεί και να βελτιώνει την ποιότητα και την ακεραιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: πρώτα σε κάθε παρτίδα δίδεται ένας κωδικός ο οποίος καταχωρείτε στο σύστημα ιχνηλασιμότητας. Στη συνέχει μεγάλοι ανεμιστήρες  ξεχωρίζουν τυχόν φύλλα ή κλαδιά που μπορεί να έχουν πέσει στα δίχτυα μαζί με τις ελιές. Μετά οι ελιές μπαίνουν ανάλογα με την ποιότητά τους σε ένα μεγάλο σιλό περιμένοντας την άλεση. Αφού οι ελιές έχουν κατηγοριοποιηθεί μπαίνουν σε μία από τις δύο μεγάλες γραμμές παραγωγής για την υπόλοιπη διαδικασία.  Το ελαιοτριβείο της Terra Creta έχει δυνατότητα υποδοχής ελαιοκάρπου 24 τόνων την ώρα και παραγωγής ελαιολάδου 11 τόνων την ώρα.
 2. Το πρώτο βήμα στη γραμμή παραγωγής είναι το πλύσιμο. Οι ελιές πλένονται τρείς φορές με πόσιμο νερό ώστε να απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές και τα εναπομείναντα φύλλα και ξένες ύλες και έτσι να μην επιμολυνθεί το ελαιόλαδο.
 3. Στην επόμενη φάση οι ελιές προχωρούν μέσα σε έναν ανοξείδωτο σπαστήρα, ο οποίος τεμαχίζει την ελιά μαζί με τον πυρήνα, μετατρέποντας τη σε μία πάστα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό γιατί το μέγεθος των μικροτεμαχίων και η υφή της πάστας μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Γι’ αυτό στην Terra Creta αυτό που προκύπτει από τον μικροτεμαχισμό του καρπού είναι ένα μία πάστα κομματιασμένη και όχι κρεμώδης ή λιωμένη.
 4. Αυτή η πάστα ελιάς μεταφέρεται σε μεγάλα ανοξείδωτο δοχεία για μάλαξη, τους μαλακτήρες. Οι μαλακτήρες  εκτός από την ανάδευση, επιπλέον  θερμαίνουν ελαφρά την ελαιοζύμη για να διευκολυνθεί η διαδικασία διαχωρισμού του ελαιολάδου στο επόμενο στάδιο. Να σημειωθεί ότι ηγ θερμοκρασία της ελαιοζύμης σε καμμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τους 27⁰C (80.6 ⁰F), αναγκαίο στοιχείο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, πραγματικής ψυχρής έκθλιψης. Οι μαλακτήρες μας διαθέτουν δικής μας σχεδίασης, αυτόματο  σύστημα ελέγχου και καταγραφής των θερμοκρασιών έκθλιψης. . Μετά από περίπου 45΄η πάστα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Αυτό το μέρος της διαδικασίας λέγεται «ψυχρή έκθλιψη»  ένας όρος που χρησιμοποιείται από την Terra Creta για να περιγράψει καλύτερα τη διαδικασία καθώς ο όρος «Πρώτη Ψυχρή Πίεση»  είναι κατά κάποιο τρόπο αποπροσανατολιστικός καθώς στις μέρες μας οι ελιές συνήθως δεν συμπιέζονται. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται τα φυσικά ένζυμα που σχηματίζουν τη γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου, οπότε είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο.
 5. Στον διαχωριστήρα, η σάρκα και ο πυρήνας της ελιάς διαχωρίζονται από το λάδι. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει με εξαγωγή τριών φάσεων (λάδι-νερό-στερεά)  ή με εξαγωγή δύο φάσεων (λάδι –υγρά στερεά). Χρησιμοποιούμε την εξαγωγή δύο φάσεων καθώς έτσι εξοικονομούμε νερό (εξοικονόμηση 1.000 λίτρων νερού για 1.000 λίτρα ελαιολάδου) και επιπλέον το λάδι είναι πιο υγιεινό καθώς σημαντικές πολυφαινόλες δεν ξεπλένονται με το νερό. 
 6. Σε αυτό το στάδιο το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι ένας συνδυασμός λαδιού και λίγου ιζήματος από τα κατάλοιπα του ελαιολάδου. Το τελικό στάδιο διαχωρίζει αυτά τα δύο στοιχεία αφήνοντας μόνο το φυσικό ελαιόλαδο , έναν αγνό και φυσικό χυμό φρούτου που μεταφέρεται σε δεξαμενές φύλαξης και περιμένει την εμφιάλωση. Η όλη διαδικασία από  την υποδοχή έως την εμφιάλωση είναι αυτοματοποιημένη, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οπότε υπάρχει απόλυτος έλεγχος της παραγωγής.

H διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου ολοκληρώθηκε και αυτό που έμεινε είναι το χρυσό νέκταρ της πιο μακραίωνης εσοδείας στην ιστορία. Με αυτό το πνεύμα η Terra Creta επαναχρησιμοποιεί κάθε υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής ώστε να διατηρήσει τη βιωσιμότητα σε όλες τις πλευρές της εταιρείας. Κάποια παραδείγματα ανακύκλωσης περιλαμβάνουν:  

 1. Τα φύλλα που μαζεύονται από την αρχική σοδιά δίνονται πίσω στους αγρότες για να ταΐσουν τα ζώα τους. 
 2. Ο Πυρήνας της ελιάς, που μαζεύεται από τη φυγοκέντρηση δίνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας (πυρηνελαιουργείο) για την παραγωγή πυρηνέλαιου (σπορέλαιο χαήλής ποιότητας) και πηρυνόξυλου (στερεό κάυσιμο υψηλής απόδοσης).

Το πυρηνόξυλο  χρησιμοποιείται επίσης για την θέρμανση του νερού κατά τη διάρκεια της μάλαξης, καθώς και για την θέρμανση των εγκαταστάσεών μας. Η χρήση νερού στο ελαιοτριβείο είναι η μικρότερη δυνατή, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους.

 


  

Βασικά χαρακτηριστικά του ελαιοτριβείου της Terra Creta

 • Πρωτοποριακός σχεδιασμός, πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή που προσφέρει χαμηλά λειτουργικά κόστη και πλήρη έλεγχο της παραγωγής σε κάθε βήμα.
 • Συνεχή λειτουργία, ποιοτική κατηγοριοποίηση σε κάθε βήμα όλων των ελαιοκάρπων, έκθλιψη δύο φάσεων που εγγυάται την υψηλότερη ποιότητα ελαιολάδου.
 • Οικολογική σχεδίαση, που χρησιμοποιεί ηλιακούς σωλήνες για εσωτερικό φωτισμό και έκθλιψη δύο φάσεων για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
 • Όλα τα μηχανήματα σχεδιάστηκαν από την ομάδα της Terra Creta είναι κατασκευασμένα από 100% ανοξείδωτο ατσάλι 316L,  και το 85% αυτών κατασκευάστηκαν στην Κρήτη.
 • Διεθνείς πιστοποιήσεις  για την παραγωγή ελαιολάδου από οργανισμούς όπως: IFS, ISO 22000:2005 (HACCP), ISO 9001:2008, Kosher, BIOHELLAS,  NOP-USDA, KRAV και ECOCERT
designed & developed by Next Step